четвер, 15 лютого 2018 р.

НАРОДНИЙ КАЛЕНДАР

Стрітення Господнє: головні повір'я і прикмети погоди

     
 Четвер, 15 лютого, у православному календарі відзначений святом Стрітення Господнього. У народі також цей день називається "Громовиця", адже згідно з повір'ями, приходить момент, коли весна починає боротися із зимою.
Множинні народні приклади, частіше пов'язані з погодою, формувалися роками, так як люди всіляко намагалися відстежити поведінку природи, передбачити майбутню погоду та вибрати найкращий момент для посіву врожаю.

     Особливу увагу в ніч перед святом приділяли небу. Якщо напередодні Стрітення Господнього небо всівали зірки, люди вірили, що зима ще довго не поступиться місцем весні, тобто очікувалася холодна або пізня весна.
     Спостерігали окремо й за сонцем, якщо захід був ясним, то сильних морозів лютий уже не віщував. Якщо ж навпаки, то до кінця останнього місяця зими чекали похолодань.
     Заметіль у свято Стрітення Господнього розцінювалася як загроза благополучної родючості землі й обіцяла поганий урожай влітку та восени.
     Однак не всі прикмети Стрітення Господнього пов'язані з погодою. Так, вважалося поганою прикметою в свято класти гроші на кухонний стіл. Люди вірили, що таким чином можна прогнати з дому удачу. А ось втрата грошей сьогодні може означати прийдешній фінансовий прибуток.
     У Стрітення Господнє люди намагалися відкласти плани на далеку дорогу, найчастіше через мінливу ​​погоду, яка слідувала за святом і могла створити подорожньому проблеми. Так і виникла фраза "На Стрітення в далеку дорогу підеш - додому можеш не скоро повернутись".

Немає коментарів:

Дописати коментар