суботу, 18 листопада 2017 р.

18 листопада - День народження Діда Мороза
  За легендою, Діду Морозу вже більше 2000 років! Його батьківщиною вважають древнє російське місто Великий Устюг Вологодської області. Саме 18 листопада там настає справжня зима, вдаряють морози, і місцева річка Сухона покривається льодом.
     Донедавна дата народження зимового володаря залишалась для всіх великою загадкою. Та у вересні 2005-го року світ облетіла радісна звістка — губернатор Вологодської області відкрив таємницю дня народження Діда Мороза.                                                       
     Відтоді 18 листопада Дідусеві Морозу щороку влаштовують пишні іменини. Особливо старанно до них готуються на батьківщині дитячого улюбленця. 
     Цього дня у Великому Устюзі відкривають спеціальну поштову скриньку, куди можна опустити привітання Діду Морозу, що з радістю роблять і місцеві дітлахи, і приїжджі туристи.
     Привітати казкового іменинника з далеких країв приїжджають і його численні колеги — Санта Клаус із Фінляндії, Мікулашіз Чехії, Снігурочка із Костроми… А вірні помічники Дідуся Мороза готують для нього новий костюм.
     Кожного року добродушний повелитель морозів отримує близько 400 тисяч листів із 15-ти країн світу — з привітаннями та проханнями про подарунки на Новий рік.
    Кажуть, від дня народження Діда Мороза потрібно починати підготовку до зимових свят, щоб ретельно продумати ідеї новорічних подарунків та як слід ними запастися. 
   Дід Мороз має заплутаний родовід. У переказах існував якийсь повелитель зимової холоднечі Мороз, він же веде своє генеалогічне дерево віддавньослов'янського Карачуна - бога зими. Мороз - невисокий дідок з довгою сивою бородою. З листопада до березня він бігає лісами і стукає своїм ціпком, тоді на землю опускаються люті холоди.
    Створення канонічного образу Діда Мороза як обов'язкового персонажа новорічного - а не різдвяного - свята відбулося за радянських часів і відноситься до кінця 1930-х років,коли після декількох років заборони знову була дозволена ялинка.
 Шведські вчені вирахували, що найголовніший Дід Мороз, який повинен встигнути розвести подарунки до Нового року всім дітям планети, повинен жити не в Росії і не в Лапландії, а в горах на кордоні між Киргизією і Казахстаном.

Немає коментарів:

Дописати коментар